Boswachter & Wildspotten - Vakantiehuisje op de Veluwe

ideen
vakantiewoningen
vakantieappartementen
vakantiewoningen Nunspeet
heerlijkhuisje
Ga naar de inhoud

Boswachter & Wildspotten


Vakantiehuisje op de Veluwe
Wekom in vakantiehuisje op de Veluwe in Nunspeet

Telefoon huisje op de veluwe
enveloppe nunspeet
Wildspotten op de Veluw Groeps Huisje
Wildspotten

Wildspeuren op de Veluwe

Een ontmoeting, toevallig en onverwacht, met een wild zwijn, een ree of een edelhert vergeet je nooit meer. Nergens in Nederland loopt zoveel wild als op de Veluwe.
Op zoek gaan naar wild, dat kan je natuurlijk op eigen houtje doen. Trek er op uit ‘s morgens vroeg bij zonsopgang of ’s avonds bij zonsondergang. Op die momenten heb je kans op een onvergetelijke ontmoeting met een edelhert of een wild zwijn!
Die kans is aanzienlijk groter als je er samen met de boswachter op uittrekt. Bekijk het zeer gevarieerde aanbod bij de VVV of het bezoekerscentrum (bij het Veluwe transferium).
Onder leiding van een ervaren wildgids ga je op zoek naar Veluws wild, de tochten vinden plaats te voet of per fiets. Vooral in de periode april tot half september is de kans om wild te zien erg groot!
Het is absoluut de moeite waard om ook eens te kijken op de website van Gerrit Reekers die zich beroepsmatig bezig houdt met natuurfotografie en het verzorgen en begeleiden van natuurtochten.
 
Hij organiseert o.a. (wilde) fietstochten. Een stevige fietstocht van zo’n 25 kilometer die zeker 4 uur duurt. Door de duur van de tocht- door heuvelachtig landschap en veelal verharde zandpaden- is het mogelijk naar de mooiste plekken van de Kroondomeinen te fietsen. Daarbij is de kans om ook werkelijk wild te zien zo groot, dat de gids de unieke garantie geeft: GEEN WILD GELD TERUG!!
Ook worden er ochtend- en avondtochten georganiseerd, waarbij de aantallen wild die gezien worden per tocht verschillen. Er zijn tochten waarbij net 10 stuks wild wordt gezien, maar het komt ook voor dat er 80 of meer worden gespot.
Op een ochtendtocht is er meer kans om edelherten te zien dan wilde zwijnen. Met de avondtochten is het net andersom. Reeën en damherten laten zich vrij makkelijk zien.
 
 
Bij de VVV in het dorp kan men u informeren over georganiseerde wandelingen naar wildobservatieposten in de directe omgeving. Uiteraard  kunt u er ook kaarten reserveren. Een paar tips.
 
In de bossen bij Vierhouten staat de Wildarena Hemellootjes: de plek bij uitstek om wild te zien. Vanuit deze observatiepost heb je goed zicht op een open plek waar regelmatig wild komt. Dieren als edelherten, moeflons en wilde zwijnen worden aangetrokken door de waterpartij en de in de buurt liggende wildakker. De wildarena ligt beschut in een rustig gedeelte van de bossen en is alleen onder begeleiding van de boswachter te bezoeken.
 
Ook in het Elspeterbos, bij Elspeet, in de kern van de Veluwse bossen, ligt in het rustgebied voor het wild, bij een voederplaats voor wilde zwijnen, een wildobservatieplaats. Ook deze schuilhut is uitsluitend te bezoeken onder begeleiding van een gids.
 
Deze gids vertelt voorafgaand aan de excursie iets over de flora en fauna op de Veluwe. Daarna start een wandeling van 40 minuten naar de schuilhut. Dan wordt het pas echt spannend! Vanuit de schuilhut kijkt u op de wildakker en de voerplaats. De kans is groot dat de wilde zwijnen zich laten zien (soms zelfs met hun kleintjes…). Ook damherten en minder vaak edelherten worden gespot vanuit de hut.
 
Verderop, binnen de Kroondomeinen, bevinden zich een aantal wildobservatieplaatsen die u (meestal) wel op eigen houtje mag bezoeken. Ze bestaan bijvoorbeeld uit een wildscherm met banken of alleen een bank met uitzichtpunt.
 
Enkele wildobservatieplaatsen:
 
·         Asselsche Heide;
 
·         Uddeler Buurtveld – De Bieze;
 
·         Enkhout;
 
·         Paleispark Het Loo;
 
·         Hoog Soerense Heide;
 
·         Wildpark Het Aardhuis.
 
Op de site http://www.kroondomeinhetloo.nl/bezoekersinfo/wildobservatieplaatsen/
 
vindt u alle informatie over locatie, toegankelijkheid en openingstijden.
 
Tenslotte: heeft u ooit een hert horen burlen? Als er iets indrukwekkend is, is het wel het burlen van een edelhert. Echt de moeite waard om een keer van dichtbij mee te maken!
 
Wat is burlen??
 
In september begint bij de edelherten de bronsttijd, in deze tijd gaan de mannetjes op zoek naar de vrouwtjes. Ze maken dan een indrukwekkend geluid, dit geluid noemen we “burlen”. De vrouwtjes (hindes) willen allemaal paren met het edelhert dat het vaakst en het hardst kan burlen. Veel lawaai betekent dus veel vrouwtjes, soms heeft één edelhert wel tien vrouwtjes. Spannend, kom burlende herten kijken op de Veluwe!

Terug naar de inhoud