OMGEVING RONDOM NUNSPEET - Vakantiehuisje op de Veluwe

ideen
vakantiewoningen
vakantieappartementen
vakantiewoningen Nunspeet
heerlijkhuisje
Ga naar de inhoud

OMGEVING RONDOM NUNSPEET


Vakantiehuisje op de Veluwe
Wekom in vakantiehuisje op de Veluwe in Nunspeet

Telefoon huisje op de veluwe
Emailadres Vakantiehuis op de Veluwe
0226-312485
Nunspeet Centrum_winkelen
Nunspeet vormt samen met de Veluwse dorpjes Hulshorst, Vierhouten en Elspeet de gemeente Nunspeet en wordt niet zonder reden “de parel van de Veluwe” genoemd; het is niet overdreven om te zeggen, dat Nunspeet voldoende biedt voor een vakantie op zich.
Zowel de natuurliefhebber als de rustzoeker, maar ook de actieveling zal in deze bijzondere omgeving volledig aan zijn trekken komen!

Kennismaking met Nunspeet

Nunspeet ligt in de boswachterij Nunspeet, een prachtig stukje Veluwe. Glooiende paden voeren naar het idyllische dorpje Vierhouten en verder naar Elspeet. Langs open heide en koele bossen, wuivende sparren en grillige eiken. Op de natte heide liggen plassen, omringd door paarsrode zonnedauw. Ten Zuiden van Nunspeet ligt het Zandenbos. Hier ligt een fraai heideveld met geurige heide en krentenstruiken vol vogels. In de Zandenplas kun je op zomerse dagen heerlijk zwemmen…Nunspeet Centrum_winkelen
In het verlengde ligt het Vierhouterbos, een rustig bos boordevol wild. Wie oplet ziet de wroetsporen van zwijnen langs de paden. In de bossen liggen de zoelplaatsen, dat zijn de poelen waarin ze hun modderbaden nemen om zich te beschermen tegen de insecten.
Afgezien van de eindeloze natuur, heeft Nunspeet nog zoveel meer te bieden.
Nunspeet is al meer dan 100 jaar een zeer geliefde vakantieplaats. Er was zelfs een tijd dat het met Valkenburg in Zuid-Limburg wedijverde over het grootste aantal toeristen!
Die tijden zijn voorbij, gelukkig maar….
Nunspeet is prachtig gelegen op de Veluwe, het gebied met de grootste attractiedichtheid van Nederland.
Het vormt samen met de Veluwse dorpjes Hulshorst, Vierhouten en Elspeet de gemeente Nunspeet en wordt niet zonder reden ‘ de parel van de Veluwe’ genoemd; het is niet overdreven om te zeggen, dat Nunspeet met haar omgeving voldoende biedt voor een vakantie op zich!
Op cultureel gebied wordt Nunspeet omgeven door pareltjes als de oude Zuiderzeestadjes Elburg en Harderwijk, waar het oude vissersleven nog goed te zien is.
Leuk om van daaruit een mooie boottocht te maken. Ook zijn er diverse musea en zoveel meer…
Hattem, een oud Hanzestadje op ongeveer 30 minuten rijden, met als trekpleisters
het
Anton Pieckmuseum en het Bakkerijmuseum.
Even voorbij Elspeet (ca. 15 min.) ligt Landgoed StaverdenDonderdag_markt_Nunspeet_vakantiewoning_op_de_Veluwe met een prachtig kasteel waar witte pauwen rondlopen in het kleinste stadje van Nederland.
Op cultureel gebied heeft Apeldoorn Paleis Het Loo met haar imposante tuinen.
Wat kleinere attracties in de directe omgeving zijn bijv. De A. Vogeltuinen bij ’t Harde, het zandsculpturenfestival in Garderen, Het Arboretum in Putten, Wildpark het Aardhuis in Hoog Soeren, de Klimbossen in Ermelo, Apeldoorn en de Klimbossen in Garderen enz. enz.
Maar echt grote attracties zijn er ook volop. Wat te denken van de Apenheul, de Julianatoren, het Dolfinarium en Walibi Holland, allemaal op minder dan een halfuurtje rijden van Nunspeet. Iets verder weg, maar nog steeds dichtbij, Burgers Zoo, Het Openluchtmuseum en Nationaal Park de Hoge Veluwe.
 
 
 
 

Natuurlijk kunt u zelf gaan googelen, maar we willen u ook een beetje wegwijs maken in Nunspeet en haar omgeving.
Vanuit het huisje loopt u – als u wilt door het bos – in 10 minuten naar het dorp met een zeer rijk en gevarieerd winkelbestand: de warme bakker, de ambachtelijke slager, de visjuwelier, maar ook de Zaanse grootgrutter en de goedkopere supermarkt. Naast de bekende grootwinkelconcerns zijn er ook vele leuke lifestylewinkeltjes.
Eigenlijk is vrijwel alles verkrijgbaar waaraan u behoefte kunt hebben, omdat Nunspeet een regionale functie heeft.
De wekelijkse vers- en warenmarkt is op donderdagochtend op het Marktplein.
Op zo’n 5 minuten lopen van het huisje staat het bezoekerscentrum Nunspeet.
Daar kan men u informeren over alle ‘natuuractiviteiten’ die op de agenda staan. Als u (kleine)kinderen hebt, moet u zeker gaan; ze zullen de tijd van hun leven hebben!
In en vanuit het bezoekerscentrum worden veel verschillende kinderactiviteiten voor verschillende leeftijden georganiseerd.
Loop als een echte kabouter het kabouter-pad. Doe de rode muts op en neem de knapzak mee. Beleef de natuur door te voelen, te kijken, te ruiken en de luisteren.
Of trek het hulpboswachtershesje aan en loop het hulpboswachter-pad.
Ontdek alles wat er in de natuur leeft en leer wat een boswachter doet op een dag.
Ook voor volwassenen zijn er vele activiteiten en arrangementen.
In het bezoekerscentrum is een expositie over de veelzijdige Veluwse natuur. De tocht door de natuurtentoonstelling start bij het stuifzandgebied en voert langzaam verder door heide, bossen en het water. Het bevat prachtige opgezette dieren en er zijn allerlei mogelijkheden om de natuur te beleven.
Aai de vacht van een ree of zwijn of bekijk de keutels van diverse dieren die op de Veluwe voorkomen.
Door verschillende interactieve spellen ontdekken jong en oud alles over de natuur en de wilde dieren. De kinderen wanen zich als een kabouter in de kabouter-hut.
Druk op de knopjes en de kabouters komen tot leven. Er is ook een filmzaal waar prachtige natuurfilms worden getoond.
In het bezoekerscentrum is een klein, maar fraai winkeltje. Hier kan de liefhebber terecht voor veel natuur gerelateerde producten en mooie cadeaus, zoals prachtige natuurboeken, knuffels van dieren die op de Veluwe leven en mooie ansichtkaarten.

Veluwetransferium Nunspeet

Tussen bezoekerscentrum Nunspeet en het NS-station ligt het Veluwetransferium Nunspeet,Nunspeet Toren Veluwe het ideale vertrekpunt voor natuurbeleving.
Dit transferium bevat 150 gratis parkeerplaatsen. Elektrische auto’s kunnen hier opgeladen worden, ook zijn er parkeerplaatsen voor gehandicapten.
Op het transferium bevinden zich ook een speeltuin en een uitkijktoren van ruim 30 meter hoog. Vanuit de uitkijktoren heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving van Nunspeet. Met goed weer kans zelfs tot ver in de Flevopolder gekeken worden!
 
 
 
 

Kunstenaarsdorp Nunspeet

Nunspeet, kunstenaarsdorp en het Noord-Veluws museum
Naast de geweldige ligging op de Veluwe, staat Nunspeet ook bekend om de vele kunstenaars die er werkten en leefden. Zij haalden hun inspiratie uit de schitterende natuur die Nunspeet rijk is.
Het Noord-Veluwsmuseum in Nunspeet is vooral een kunstmuseum, dat werk toont van Noord-Veluwse kunstenaars. Het museum beperkt zich niet tot het geven van informatie over de schilderijen, maar koppelt daar verhalen aan. Verhalen van de schilders en de bewoners van dit deel van de Veluwe die hier werkten en leefden van 1880 tot ca. 1950.
                                                                                                                
 

gedichten dorp Nunspeet Veluwe

Boswachterij Nunspeet

De boswachterij Nunspeet ligt in een prachtig stukje Veluwe. Glooiende paden voeren naar het idyllische dorpje  Vierhouten en verder naar Elspeet. Langs open heide en koele bossen, wuivende sparren en grillige eiken. Op de Natte heide liggen plassen, omringd door paarsrode  zonnedauw. Ten zuiden van Nunspeet ligt het Zandenbos. Hier ligt ook een prachtig heideveld met geurige heide en krentenstruiken vol vogels.
In de Zandenplas kun je op zomerse dagen heerlijk zwemmen: Nunspeet aan Zee!
Het spreekt voor zich dat deze omgeving zich uitstekend leent voor allerlei activiteiten, zoals wandelen, fietsen en paardrijden. Zie: actief en avontuurlijk
Boswachterij Vierhouten
De aangrenzende boswachterij Vierhouten is veel rustiger en zit boordevol wild.
(Zie: wild speuren) Wie oplet, ziet de wroetsporen van zwijnen langs de paden. In de bossen liggen hun zoelplaatsen (plekken waar ze een modderbad nemen tegen de insecten). Dat zijn poelen waarin ze hun modderbaden nemen.
Er zijn diverse ruiter- en men-routes uitgezet.
Tot de gemeente Nunspeet behoort ook het Hulshorsterzand, een van de weinige grote aaneengesloten stuifzandgebieden in Nederland: de Sahara op de Veluwe!
Tot zo’n honderd jaar geleden stoof het zand hier nog vrij in het rond. Het open stuifzandcomplex was toen ook veel groter. In de 19e eeuw lag er tussen Harderwijk,
Nunspeet en Wezep een strook stuifzand van 2 tot 3 km. breed en bijna 30 km. lang.
Om de overlast van het stuifzand te beperken - en op termijn ook met het oog op houtwinning – heeft men grote delen van Leuvenhorst bebost. Hiervoor werden voornamelijk grove dennen gebruikt, omdat die naaldbomen het beste tegen de barre omstandigheden bestand waren. Rondom het huisje staat nog een aantal exemplaren!
In de luwte van de dennen-aanplanten raakte het stuifzand bebost met jonge dennetjes.
In een deel met heide, gras en boomstronken heeft Natuurmonumenten in de periode van 1991-1996 veel bomen verwijderd, waardoor de wind weer vat kon krijgen op het zand. Bij harde wind komt het zand in beweging; dit stuiven of ‘roken’ is belangrijk omdat daardoor steeds opnieuw kale plekken ontstaan, waar de unieke planten van het stuifzand zich kunnen vestigen.
Tegen boomstammen is het zand soms tot aanzienlijke hoogtes opgestoven. Soms steken alleen de grillig gevormde kruinen er nog bovenuit.
Daarnaast zie je sierlijke ribbels in het blinkende zand. Als de zee op het droge. Nadat het heeft gewaaid, lijkt het alsof hier nog nooit iemand is geweest.
Het is een extreem leefgebied, waar het temperatuurverschil tussen dag en nacht wel veertig graden kan zijn, net als in de ‘echte’ woestijn!

Zandenplas Waterpret in de Veluwse bossen

Middenin de oeroude bossen van de Veluwe  ligt recreatiegebiedVeluwe_Zandenplas Nunspeet huisje Zandenplas in Nunspeet. Het fijne zandstrand, de  lig- en speelweide en de diverse voorzieningen maken de  Zandenplas tot een heerlijke plek voor een dagje uit. Uw kinderen vermaken zich hier  uitstekend op het strand, in het water of op de diverse speeltoestellen.  Bij de kiosk, met groot terras aan het water, kunt u terecht voor  lekkere versnaperingen. Zandenplas biedt u een scala aan activiteiten:  wandelen, fietsen en paardrijden.Ook is het een ideaal rust- of  vertrekpunt voor uw fiets- of wandeltocht op de Veluwe.
Recreatiegebied  Zandenplas is 365 dagen per jaar toegankelijk van zonsopgang tot  zonsondergang. De toegang tot het recreatiegebied is gratis. Indien u  met de auto komt, betaalt u parkeergeld.                     
Nunspeet aan zee
v

Schapenkudde op de Veluwe excursie met huisjeTussen Elspeet en Vierhouten (ca. 5 km) vindt u de
uitgestrekte heidevelden die grotendeels worden onderhouden door de schaapskudde o.l.v. de herders. Rond de kerstdagen worden de lammetjes geboren die -na een verblijf van enkele maanden in de schaapskooi- in het voorjaar sterk en groot genoeg zijn om met de kudde de heide op te gaan. Dat is een prachtig en vrolijk gezicht!*

Wildspeuren en Vogelspotten

Wanneer u graag wild observeert of een vogelspotter bent, heeft u nu de gelegenheid om dat onder  leiding van een ervaren natuurgids te beleven bij de  wildobservatieplaats vlakbij, in het Elspeterbos. De gids begeleidt u  wandelend en vertelt u over de sporen die u tegenkomt. Vanuit de hut  heeft u uitzicht op een ‘wildakker’ en op de voerplaats. De kans op een  bijzondere ontmoeting met een edelhert of een zwijn is bijzonder groot:  in 95 % van de bezoeken wordt wild gezien!

Ook tijdens een  wildspeurtocht onder leiding van een gids is de kans redelijk groot dat u  een bosbewoner zult ‘spotten’, vooral in de bronstijd wanneer het  burlen van de edelherten op grote afstand hoorbaar is; een  onvergetelijke ervaring

Adelaar op de Veluwe met prooi

Vogelspotters op de Veluwe

De vogelbescherming (vogelbescherming.nl) geeft een overzicht van diverse excursiemogelijkheden Vogelspotten op het Veluwemeer Nunspeet Huisjeop de Veluwe en op het Veluwemeer. Er worden ook bootexcusries op het Veluwemeer en het Drontermeer georganiseerd.
Terug naar de inhoud