PROVINCIE GELDERLAND - Vakantiehuisje op de Veluwe

ideen
vakantiewoningen
vakantieappartementen
vakantiewoningen Nunspeet
heerlijkhuisje
Ga naar de inhoud

PROVINCIE GELDERLAND


Vakantiehuisje op de Veluwe
Wekom in vakantiehuisje op de Veluwe in Nunspeet

Emailadres Vakantiehuis op de Veluwe
0226-312485
Kaart Nunspeet Provincie Gelderland

Elburg

Prachtig gelegen aan de randmeren, is Elburg een van de meest bezienswaardige oude stadjes van Nederland. Vroeger was het zelfs een welvarende Hanzestad.
Elburg is in de oude kern nog steeds het vissersplaatsje aan de voormalige Zuiderzee. Het oude vestingstadje Elburg is een bezienswaardigheid op zich. De stad (250 bij 350 meter) heeft nog steeds zijn middeleeuwse rechthoekige stratenplan en is omringd door prachtige wallen, visrijke grachten en stukken stadsmuur.
Ga eens mee met een stadswandeling en loop langs gebouwen die u meenemen naar lang vervolgen tijden. De grote of St. Nicolaaskerk, restanten van de stadsmuren, stadswallen en kazematten getuigen van dit zeer rijke verleden.
Een van de meest markante gebouwen in Elburg is het vroegere Agnietenconvent, eens een 15e eeuws vrouwenklooster. In deze laatgotische panden zijn nu Museum Elburg en de VVV gevestigd. De kloostertuin ademt een romantische sfeer.
Verdere bezienswaardigheden: de Vischpoort, het Joods Museum Sjoel, het botterwerfmuseum ‘ de Hellege’ en het Nationaal Orgelmuseum.
Grote evenementen zijn: de Vestingwal (kunst- en cultuurevenement in mei/juni), de Vestingdagen (5 woensdagen oprij in de zomervakantie), de Botterdagen (september) en Kerst in de Vesting (december)
De gezellige winkelstraatjes, talloze restaurants en terrasjes in de binnenstad en de haven zorgen goed voor de innerlijke mens.
 
 
 

Harderwijk

Harderwijk en het Dolfinarium (link) zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Maar… Harderwijk heeft zoveel meer te bieden met een sfeervolle binnenstad met volop pleinen, terrassen en sterrenrestaurants.
Harderwijk heeft een rijke historie, dat proeft u overal in de stad.
Grote delen van de stadsmuur staan nog trots overeind, net als  gebouwen van de voormalige universiteit, enkele kloosters en prachtige huizen van voorname kooplieden. Veel oude gebouwen hebben een bestemming gekregen als winkel, restaurant, galerie of wooncomplex.
Ook liggen er in de haven volop botters, die herinneren aan het vissersverleden van Harderwijk.
Harderwijk is ondanks acht eeuwen verleden een stad met uitstekende voorzieningen. Harders Plaza is een fantastisch uitgaanscentrum. De Zwaluwhoeve(link) een van Nederlands meest populaire wellness-centra.
Wie op topniveau wil dineren gaat naar de Vischmarkt met meerdere hoogwaardige restaurants.
 
 

Elspeet

Elspeet is een zeer oud dorp en biedt vooral rust in een prachtige omgeving.
Akkers rond de oude karakteristieke boerderijen gaan over in bossen, waar veel grofwild leeft. Met een beetje geluk ziet u edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen.
Zelfs de schaapherder trekt nog met zijn kudde over de heidevelden en geeft in de zomermaanden op specifieke data uitleg over het reilen en zeilen rond de schaapskooi
In augustus, wanneer de heide bloeit, zijn de uitgestrekte heidevelden op hun mooist.
Een overweldigende paarse gloed komt je  tegemoet als je vanuit Vierhouten richting Elspeet rijdt.
Het schilderachtige Elspeet is vaak door kunstschilders vereeuwigd.
Dichtbij Elspeet ligt op een landgoed van 600 hectare het kasteel Staverden, met een zeer rijke historie. Het kasteel werd gebouwd in 1905 op de fundamenten van de Pauwenburcht (13e eeuw), achter het kasteel worden de beroemde witte pauwen gefokt. Deze traditie dateert uit de tijd dat de hertogen nog veren op hun helmen droegen.
 
 

Vierhouten

Net als Elspeet is het Veluwse dorpje Vierhouten al heel oud.
Het dankt zijn naam aan de vier wouden die het omsluiten: het Vierhouterbos, het Gortelse Bos, Het Elspeterbos en het Vreebos. Op een paar km. ligt het Veluwemeer met bos, heide en water, een ideale combinatie voor uitstapjes.
Vierhouten telt slechts 900 inwoners. Maar vergis u niet! Want in Vierhouten vindt u tal van specialiteitenrestaurants. Vierhouten wordt niet voor niets het culinaire trefpunt van de Veluwe genoemd.
Als in de wintermaanden een wit pak sneeuw de Veluwe bedekt, staat Vierhouten in het teken van het langlaufen.
Een aanrader is het om binnendoor  via Vierhouten en Elspeet richting Garderen en Putten te rijden, twee zeer bezienswaardige Veluwse dorpen.
 
 

Putten

Putten, nog zo’n schilderachtig dorpje op de Veluwe. Natuurlijk geliefd vanwege het haar omringende natuurschoon. Daarnaast beschikt Putten over een zeer gevarieerd winkelaanbod met leuke markten en braderieën. Ook op culinair gebied heeft Putten veel te bieden, van gastronomische restaurants tot pannenkoekenhuizen en pizzeria’s. Maar Putten op de Veluwe is toch allereerst bekend om ‘het vrouwtje van Putten’, een oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de mannen van Putten die in 1944 werden weggevoerd.
 
Een stukje geschiedenis:
Op 2 oktober 1944 werden 661 mannen uit het Gelderse Putten door de Duitsers op transport gesteld naar concentratiekampen. Vrijwel de gehele mannelijke beroepsbevolking wordt daarmee weggevoerd uit het dorp.
De Duitsers hebben besloten in het dorp een razzia te houden, nadat in de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 leden van het Puttens verzet een aanslag hebben gepleegd bij de Oldenallerbrug tussen Nijkerk en Putten. Een auto van de Duitse Wehrmacht is beschoten en een Duitse officier en een van de verzetsleden komen daarbij om het leven. Twee Duitse korporaals weten te ontvluchten en een zwaargewonde officier vluchtte naar een boerderij. Van daaruit legde hij contact met de hulptroepen.
De Duitsers besluiten dat de verzetsactie gewroken moet worden, ze omsingelen het hele dorp en scheiden de mannen van de vrouwen.
Vervolgens steken ze ruim 100 woningen in brand. Zes mannen en een jonge vrouw worden doodgeschoten.
661 mannen worden op transport gesteld naar kamp Amersfoort; hier worden 59 mannen vrijgelaten. De overige mannen worden getransporteerd naar concentratiekampen als Bergen-Belse, Beendorf en Ladelund. Dertien mannen weten de dans te ontspringen door uit de trein te springen.
Na de oorlog keren slechts 48 mannen terug. Daarvan overlijden er niet lang daarna nog vijf ten gevolge van de geleden ontberingen.
‘Het vrouwtje van Putten’ wordt in 1949 onthuld door koningin Juliana. Het monument bestaat uit een zandstenen beeld van een treurende vrouw en staat voor de herdenking hof. De vrouw kijkt in de richting van de Oude Kerk, van waaruit de mannen werden weggevoerd.
Ieder jaar op 2 oktober wordt de razzia van Putten herdacht. Bij het monument worden tijdens de herdenking kransen gelegd en de honderden aanwezigen zingen gezamenlijk Psalm 84:3. Dat lied zongen de weggevoerde mannen voor ze op transport werden gesteld.
Landgoed Schovenhorst in Putten is een landgoed van meer dan 150 hectare. Er is een prachtige bomentuin met arboretum en pinetum, waar vele historische mammoetbomen staan.

Garderen

Garderen grenst aan Putten en is een plaatje, van welke kant je ook komt. Een baken in een zeer gevarieerd landschap: oeroude, statige bossen, glooiende weilanden, heidevelden…
Garderen is een sfeervol, gezellig dorp waar heel veel gasten graag komen en terugkomen. Vanwege de omgeving, vanwege de sfeer, vanwege de rust.
Garderen is ook bekend vanwege het Zandsculpturenfestival, een festijn dat jaarlijks rondom een wisselend thema wordt georganiseerd. De zandkunstwerken en de ambiance erom heen zijn een trekpleister voor binnen- en buitenlandse toeristen.
Het evenement duurt van april tot oktober (niet op zondag).

Hattem

Hattem op de Veluwe
Geschiedenis, cultuur en natuur: Hattem heeft het allemaal. In sommige delen van dit voormalige Hanzestadje lijkt het alsof te tijd heeft stilgestaan.
Je vindt er ook het Anton Pieckmuseum dat in 1984 werd geopend ter ere van de in 1895 geboren Nederlandse kunstschilder en graficus Anton Pieck. Het museum bezit tientallen originele schilderijen, etsen, lithografieën en zeefdrukken van de hand van de oude meester.

Terug naar de inhoud